Fons Schobbers

Fons is geboren in Venlo in 1947. Hij is de jongste zoon uit een gezin van 10 kinderen en wist al vroeg dat hij een doener, een maker was. Alleen het woord kunstenaar kende hij nog niet. Na een niet afgemaakte kweekschool ging Fons naar de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij voelde zich onzeker in het begin, maar wel op zijn plaats. Langzaamaan worstelt hij zich vrij na een lange kostschoolperiode en uit het conservatieve zaken gezin. Tegendraads en eigenzinnig koos hij uiteindelijk voor het vrije kunstenaarschap.

Zelfstandig beeldend kunstenaar sinds 1974

Vanaf 1974 werkt hij als zelfstandig beeldend kunstenaar. Zijn flat in Venlo aan de Maas was daarbij zijn atelier. In 1977 trouwt hij met Liesbeth Jonkers, werkzaam en een pionier in de vrouwenhulpverlening en vanaf het begin zijn muze. In 1980 wordt dochter Jobke geboren.

Mariakapel als kunstatelier

In 1982 kopen Fons en Liesbeth een groot deel van het voormalige klooster Mariadal in Venlo. Hier gaan ze wonen en werken. Jaren restaureren en verbouwen ze de kapel tot atelier en hun thuis. Daarbij dient de buitenkapel en kruisgang voor exposities en ontvangsten.

Reizen en inspiratie

Liesbeth werkt sinds 2000 samen met Fons, niet als kunstenaar maar als ondernemende creatieve partner. Ze reizen veel naar onder meer India, Indonesië ,Engeland ,Griekenland, Portugal, Polen, Marokko, Egypte, Emiraten, Mexico en Cuba. Een wat langere periode verbleven ze in Italië waar Fons werkte in de studio’s van Henraux. Daar leerde hij van de artisiani’s marmer te bewerken. Elk jaar keren ze terug naar hun geliefde Italië.

Fons maakte reizen naar het Asmat gebied, in West Papua, waar hij al als kind door gefascineerd was. De leefwijze, maar vooral de beelden en schilden die de kunstenaars van de Asmat bevolking maakten en ook nu nog maken, zijn zeer inspirerend geweest. Fons wordt ook geïnspireerd door kunstenaars als o.a. Moore, Brancusie, Arp, Calder en Kapoor ,die de mogelijkheid hadden hun werk monumentaal groot uit te voeren. Dat is wat Fons ook ambieert en van droomt. “In monumentale formaten zie je vaak de werkelijke krachten van een sculptuur”.

Gedrevenheid

Hij werkt met een enorme gedrevenheid, dagelijkse discipline en boordevol energie,  URGE :  een oerdrift die diep vanuit zijn binnenste opborrelt om te creëren. Soms zelf verwonderd over hetgeen hij maakt …….
Hij is niet filosofisch of een prater,  “ ik maak sculpturen, schilderijen en objecten, dat is mijn taal. Wil je uitleg?  Dan vraag ik je met aandacht te kijken en met je buik te voelen.”