https://www.youtube.com/watch?v=X5tQse50xHk

Fons Schobbers Tango als poortwachter

Tango verrees op de Venlose Maasboulevard. Lees hieronder het verhaal of bekijk de video.

Om Tango te kunnen ontwerpen na het drama van Sfinx in 2013-2014 zegt iets over de Venlose kunstenaar Fons Schobbers. Hij is een hemelbestormer. Zijn revolutionaire ideeën vertalen zich in enorme beelden. Sfinx was zo vernieuwend in de combinatie ontwerp en materiaal dat de tand des tijds er snel inhaakte.

Tango is sterker dan Sfinx. Vooral het ontwerp van de Tango is uitdagend.

Sfinx als voorloper

Sfinx ging vooraf aan Tango en was een langverwachte droom. In 1993 vierde Venlo haar 650 jaar stadsrechten. Ter gelegenheid van dit jubileum schonken de heer en mevrouw Scheuten deze unieke glassculptuur aan de stad Venlo. Twintig jaar later, na twee overstromingen van de Maas, stond deze sculptuur in al haar glorie tussen de Maas en Maasboulevard. Het was oktober 2013.

Sfinx was opgebouwd uit 6000 unieke glasplaten van elk 10 millimeter dik. De platen waren aan elkaar bevestigd met een dubbel zelfklevende uv-bestendige folie, die speciaal hiervoor ontworpen was.  De sculptuur had een schitterende uitstraling die de schittering van het water van de Maas in zich opnam.

Drie maanden later, op 22 januari 2014 werd Sfinx volledig afgebroken vanwege veiligheidsredenen. Het originele schaalmodel van Sfinx uit 1993 is te zien in Maaspoort Venlo.

Tango als opvolger

Vijfentwintig jaar later, in 2018, viert Venlo 675 jaar stadsrechten. Scheuten maakt van de gelegenheid gebruik om zijn belofte in te lossen: een sculptuur aan de stad te schenken. De Jacques en Ellen Scheuten Foundation, zeven additionele sponsoren, de gemeente Venlo en de provincie maakten Tango mogelijk.

Tango is vervaardigd uit cortenstaal. De sculptuur is tien meter hoog en weegt 24 ton. De felrode coating sluit aan bij de passie van een vurige tangodans. De vorm van Tango is eenvoudig maar blijft de kijker verrassen.

Fantastisch dat ik de kans heb gekregen om een nieuwe sculptuur voor de Maasboulevard te realiseren.

Een Tango voor thuis

Van de beeldvanger op de Venlose Maaskade heeft Fons een kleine versie gemaakt. Deze handgemaakte Tango is 18cm hoog en exclusief beschikbaar in een oplage van 75 stuks.

De kleine versie van Tango kost 450 euro, inclusief het nieuwe boek URGE2. Het object is te bestellen door een email te sturen naar liesbeth@fons-schobbers.nl

Neem voor meer informatie contact op met Liesbeth Schobbers, 06-20408086 of liesbeth@fons-schobbers.nl.